Kom igång med teaterverksamheten

Teaterscen

Att starta teaterskolor och teaterverksamheter är inte något man hör många göra ofta—vilket kan leda till en hel del frågor kring ämnet. Var ska man börja? Hur går man till väga?

Svaren är oftast enklare än man tror, dock kan ovissheten få en att känna som att processen är betydligt mer komplicerad än vad den egentligen är. I detta inlägg följer steg-för-steg guide på hur du som älskar teater kan komma igång med din teaterverksamhet, oavsett vad det handlar om. Teaterskola, teaterblogg, vad som helst! Såhär kommer du igång!

Vad vill du göra?

Vad önskar du att starta? Är det en blogg du önskar börja bedriva? Har du tänkt göra vinst på bloggen eller är det helt enkelt en hobbyverksamhet du vill börja driva?

När du vet vad du vill starta kan du gå vidare med att sätta saker i rullning.

Ta det första steget—starta ditt företag

Man kommer aldrig undan det administrativa. Om du önskar starta en verksamhet bör du alltid starta ett företag. Processen är oerhört enkel och man kan idag starta ett företag på bara några minuter vilket är varför man inte bör vänta. Den här guiden hjälper dig komma igång med ditt företag. När du startat ditt företag kan du gå vidare med att realisera din dröm.

Då så, det administrativa är färdig, dags att realisera drömmen

Alla verksamheter följer samma grundregler.

  1. Var medveten om vad du vill komma igång med.
  2. Få allt det administrativa avklarat så du inte betalar mer än du måste och så att du har det administrativa gjort när du behöver bruka det.
  3. Börja realisera din dröm!

Om det handlar om en liten teaterskola som man önskar köpa bör man först och främst läsa på var man bör börja. Med en teaterskola behövs naturligtvis elever och studenter. För detta behövs marknadsföring och ett litet nätverk.

Gå med olika teaterföreningar. Bekanta dig med andra inom branschen.

Känner du att verksamheten har intressenter och att du har några startelever du kan börja med? Bra! Gå därefter vidare med allt.

Känner du att du saknar dessa grundstenar? Börja då med marknadsföring. Börja då med att veta att du åtminstone har några kunder när du väl kommer igång. Man vill inte öppna en verksamhet utan att veta att en marknad finns för verksamheten.

När det kommer till verksamheter på nätet

Det är betydligt enklare att starta verksamheter på nätet. Här behövs minimalt med investering för att komma igång. Här finns allt man behöver redan tillgängligt på internet. Det är bara att helt enkelt surfa på nätet och se om marknaden för det man önskar att starta finns.

Om inte kan man naturligtvis fortfarande öppna verksamheten. Om det är en blogg man önskar starta krävs ingen investering överhuvudtaget—istället öppnar man sin hemsida och lanserar den på nätet. Om intresset finns kommer folk att hitta till ens hemsida. Finns det inte intresse kommer man inte ha spenderat allt för mycket tid på projektet, utan några veckors tid har man nästan alltid att offra.

Slutord

Det viktigaste är know-how.

Alla verksamheter skiljer sig. Att bygga dessa varierar sig från verksamhet till verksamhet. Grundstenarna är alla samma dock. Man bör alltid veta vad man vill starta, om marknad för det man önskar att starta finns. Om inte bör man ta reda på hur man ska nå, eller skapa den marknad man önskar förse med ens verksamhet.

Inom teater kan det vara väldigt svårt att nå folk—därför kan det vara bra att bekanta sig med andra inom branschen och gå med olika föreningar. När man har ett nätverk är det enklare att ta reda på om nätverket hade varit intresserade av ens produkt. Om så kan man gå vidare med det—om inte kanske man borde tänka om.

Följer man ovanstående grundstenar är det sällan man misslyckas. Man tar det då försiktigt och inte gör något allt för hastigt. Snart har man en verksamhet som man kan känna sig bekväm med och vägen dit kommer inte att ha tagit allt för lång tid. Inte heller kommer man att ha lagt ned allt för mycket tid och energi på att ta det första steget med sin dröm.