Vikten av att vara kreativ

Kreativitet

Att vara kreativ och låta skapandet få utlopp är bra för den personliga utvecklingen, stresshantering och även för livslusten. Det finns många olika former av skapande, eller kreativitet, allt från textila handarbeten till krukmakeri eller skapande av webbplatser på internet.

Blogga kan vara kreativt

Ett sätt att vara kreativ är att blogga. I en blogg kan vi skriva ner tankar, känslor, vardagshändelser och drömmar, välja färger och struktur på hur det ska se ut och på ett enkelt sätt skapa något som vi kan visa upp för omvärlden. För att skapa en blogg är det oftast enklast att använda ett befintligt webbhotell som erbjuder bloggfunktioner och plattformar. Detta är precis vad Inleed gör, och det kan inte bli mycket smidigare att vara kreativ. Låter det intressant så läs mer om Inleed och kom igång med din blogg redan idag.

Använda bloggen för andra saker

Själva bloggen behöver inte utgöra den kreativa delen. Den kan användas som en kanal för att nå ut till andra och visa vad vi har skapat. Ett exempel är att lägga upp bilder och text om en hobby som utövas, till exempel att göra trädgårdsfigurer i betong. Andra kan se skapelserna, och det kanske till och med kan vara en kanal för att marknadsföra samt sälja de egenmålade betongfigurerna.

Minska stressen

Att ha omvärldens krav runt sig hela tiden kan göra vem som helst stressad och trött, men genom att vara lite kreativ kan det finnas möjlighet för egentid och återhämtning. Ett sätt att vara kreativ är att skapa ett eget hemmagym med saker vi redan har hemma eller som vi kan köpa för några tior. Detta kan göra att även om tiden inte finns till att åka iväg till gymmet, så kan lite träning ändå genomföras hemma.
Genom att ta en time out från verkligheten kan vi även sjunka in i pyssel och kanske scrapbooking för att skapa lite roliga julkort eller födelsedagskort till farbror Arne. Det blir något vi lägger fokus på för en stund och skjuter undan allt annat medan hjärnan får en välbehövlig paus. Vi kan känna lite glädje och stolthet över det vi har skapat och det ger en puff framåt i måendet. Att vara kreativ kan alltså också dämpa nedstämdhet och lindra depression genom att vi fokuserar på något helt annat för en stund.

Det spelar ingen roll vad det kreativa består av, det kan vara att skriva dikter, skapa julkort, dreja krukor, sticka strumpor eller göra smycken med luffarslöjd. Det viktiga är att skapa något och få tankarna på annat håll. Det tränar också förmågan att vara fokuserad och koncentrerad.

Var kreativ, det är bra för hjärnan och sinnet!